Jeg skal underrette om et barn
Hvis du er bekymret for et barn eller en ung, har du en særlig underretningspligt, når du er offentligt ansat.
Du har som medarbejder i Rudersdal Kommune pligt til at foretage en underretning til Myndighedsafdelingen, når du skønner, at et barn eller en ung kan have behov for særlig støtte.
Når du skal skrive en underretning til Myndighedsafdelingen, skal det altid ske i et samarbejde med din nærmeste leder og den forebyggende socialrådgiver, der er knyttet til dagtilbuddet eller skolen.
Herunder kan du læse mere om, hvordan processen omkring en underretning forløber, hvem du skal samarbejde med og hvilke skridt, I sammen skal tage.
Du finder underretningsskemaet på Rudersdal Kommunes intranet
Underretningsskema (Intranettet - Kræver medarbejder-login)
Hvis du formoder, at der er tale om fysisk eller psykisk mishandling, seksuelt misbrug eller strafbare forhold, skal du som fagperson reagere straks. Får du kendskab til nævnte overgreb mod børn, skal du straks kontakte den forebyggende socialrådgiver, der hjælper med den videre proces. I tilfælde, hvor det undtagelsesvist ikke er muligt at få fat i den forebyggende rådgiver, skal dagvagten i Myndighed underrettes på telefon 46 11 00 00 eller personligt, inden forældrene orienteres.
-
Sådan underretter du
Såfremt den forebyggende socialrådgiver vurderer, at bekymringen for barnet er af en karakter, som ikke i første omgang kan løses i barnets almene miljø og/eller med andre tidlige forebyggende tiltag, skal der udarbejdes en underretning i underretningsskemaet.
Underretningsskemaet findes på Rudersdal Kommunes intranet.
Underretningsskema (Intranettet - Kræver medarbejder-login)
Underretningen skrives af den fagperson, der har rejst bekymringen, og kvalitetssikres af socialrådgiveren, inden den sendes til Børn og Familie - Myndighed.
Der henvises i øvrigt til pjecen ”Vejledning om håndtering af underretninger til fagprofessionelle i Rudersdal Kommune". Den er tilgængelig for kommunens medarbejdere på Rudersdal Kommunes intranet.
Vejledning om håndtering af underretninger til fagprofessionelle i Rudersdal Kommune (Intranettet - Kræver medarbejder-login)
Du skal være medarbejder i Rudersal Kommune for at kunne tilgå dokumenter på kommunens intranet (med brug af medarbejder-login).
-
Hvad skal der være sket forud for underretning til Myndighed?
Har du en bekymring for et barn, som du har kendskab til via dit arbejde, så har du skærpet underretningspligt. Forud for underretningen skal der være foregået en proces, hvor I som fagpersoner har rettet henvendelse til den forebyggende socialrådgiver, der er tilknyttet jeres daginstitution eller skole.
-
Hvornår er noget en bekymring, og hvornår er det en underretning?
Bekymringer om børn og unge tager bl.a. afsæt i Trivselsbarometeret. Derudover ligger der en konkret og individuel faglig vurdering i hver sag. I Trivselsbarometeret ligger 'bekymringer' om børn i udgangspunktet i felterne mørkegrøn, lysegrøn og gul.
- Det er børn i generel trivsel, men hvor forældrene i perioder kan søge råd og vejledning, hvis der er tegn på mistrivsel
- Det er børn med trivselsbekymringer, hvor barnet viser tegn på, at der er noget galt ved en ændret adfærd fysisk, psykisk eller socialt. Forældreomsorgen kan være midlertidigt reduceret
- Det er børn i sårbare situationer, som har afgrænsede problemstillinger, der kommer til udtryk gennem fysiske, psykiske eller adfærdsmæssige reaktioner på mistrivsel. Forældreomsorgen er ofte reduceret på grund af eksempelvis skilsmisse, arbejdsløshed, dødsfald eller andre sociale eller helbredsmæssige forhold.
-
Hvornår skal der reageres straks?
Hvis du formoder, at der er tale om fysisk eller psykisk mishandling, seksuelt misbrug eller strafbare forhold, skal du som fagperson reagere straks. Får du kendskab til nævnte overgreb mod børn, skal du straks kontakte den forebyggende socialrådgiver, der hjælper med den videre proces. I tilfælde, hvor det undtagelsesvist ikke er muligt at få fat i den forebyggende rådgiver, skal dagvagten i Myndighed underrettes på telefon 46 11 00 00 eller personligt, inden forældrene orientres. Det samme gælder, hvis forældrenes relation til den mistænkte er så nær, at denne viden kan skade barnet eller påvirke efterforskningen. Dagvagten tager stilling til det videre forløb i sagen.
HUSK overgreb er et strafferetligt forhold, derfor skal man reagere med det samme – og ikke selv vurdere omfang eller alvorligheden i den konkrete sag.